A blog írója: Zoli
Zoli és az ír whiskey |
Felszolgálóként kollégámmal a Levivel minden hónapban egyszer a Kaledonia jóvoltából részt veszünk egy whiskys fejtágításon. Március természetesen a whisky terén az ír jegyében telt. Megkóstoltuk a Paddy, Powers, Connemara, Clontarf, Tullamore 10 éves és a Bushmills 10 éves italokat.
Az asztaltársaság egybehangzó véleménye szerint a Connemara lett a befutó, a Tullamore maradt sereghajtó - tetemes hátránnyal a mezőny után.
Szeretek whisky kóstolóra járni, mert ez a nap jóformán sosem ér véget csak a kóstolóval. Azt még ki is kell rendesen értékelni. Így aztán mindig sikerül valami szimpatikus krimóban elfogyasztani egy két pohárka italt. Külön értékes, mert ez az egyetlen este a hónapban amikor igazoltan vagyok távol otthonról és ekkor van esélyem a barátokkal elfogyasztani pár italt.
Ui: Zsuzsi (Brodwayben) köszönjük a csodás kiszolgálást!
Megjegyzés (Szuzy a moderátor): való és igaz, hogy a fiúk jól szórakoztak. Most mondhatnám azt is hogy szem előtt tartjuk az alkalmazottak képzését és hogy mennyire fontos hogy tényleges tudással rendelkezzenek a whisky bár oszlopos emberei nálunk...Mindenesetre még sosem tiltakoztak, hogy miért is kell nekünk elmenni, meg hogy mennyire fölösleges...stb. Minden jó ha vége jó. Gyertek, és kérdezzétek ki a srácokat!
Egy kicsit a kóstolt whiskey sorról:
Paddy: Az egyik legismertebb és legnépszerűbb ír whiskey. A Paddy név a cég egyik rendkívül sikeres utazó ügynökére, egy bizonyos Patrick Flaherty úrra utal. A relatíve alacsony lepárlóüstök és a maláta whiskey szokatlanul magas arányának köszönhetően a Paddy fantasztikusan lágy. Illat: friss, élénk, vidám. A diós-malátás, fűszeres aromáknak, az erdő üde illatának valamint nyomokban méz és vanília összhatásának pompás elegye Íz: könnyű, érett maláta, nyomokban édeskés olaj és fűszerek, a háttérben pedig újra előbukkannak a mézes, vaníliás, fás jegyek Utóíz: lassan halványuló édesség, malátás és fás aromák ingerlik a szájpadlást.
Powers: Az ír főváros Liberties nevű szórakozónegyedében, a Liffey folyót kísérő Thomas street egyik épületében 1791-ben kezdte meg működését a James Power által alapított John's Lane Distillery, amely néhány évvel később a céget felvirágoztató – és ezért még lovaggá is ütött – fiúörökös után kapta a John Power & Sons, vagy röviden a Powers nevet. 1791-ben kezdte gyártani ezt a minden ízében ír whiskey-t Dublinban a Power család. A jellegzetes arany címke és rajta a három fehér fecske a minőség garanciája azóta, hogy a lepárló a legelsők között kezdte saját maga palackozni a whiskey-jét.
Connemara: A Cooley lepárló a legtöbb ír whiskeytől eltérő módon nem háromszor, hanem kétszer párolja le italait, így karakteresebb, gazdagabb és egyedibb whiskeyt állít elő. A tőzegelt árpából készülő Connemara a környék klímájának hatására mégis magán viseli az ír whiskeyk jellegzetes simaságát, édességét. A tőzeges és édes jegyek keveredése egyedi karaktert biztosít a Connemara single malt whiskeynek.
Clontarf: Az Írország déli részén, Cork megyében található Midleton lepárló a whiskeyk legszélesebb palettáját gyártja. Clontarf Dublin egyik külvárosa, ahol az 1014-es híres ütközet zajlott Boru kelta király és a vikingek között, természetesen az előbbiek győzelmével. A Clontarf Single Malt az aktív szenes szűrési technológia miatt különösen lágy whiskey.
Tullamore 10 éves: Tullamore Dew-t először 1829-ben párolták egy Offaly nevű eldugott kis ír faluban. A 3x-os lepárlással készült és 10 évig tölgyfa hordóban pihent párlat különlegesen bársonyos ízű, citrusos nedű. Nevét egy korai lepárlómestertől (Daniel E. Williams – DEW) kapta, bár ez egy szójáték is egyben, mert az angol 'dew' szó jelentése 'harmat', így a termék neve szó szerint: 'Hegyi Harmat'.
Bushmills 10 éves
A személyzeti whisky kóstolókat tartja: Kovács Dávid
További info Dávidról: ScotchLovers.com
Itt lehet kommentelni. Please
ReplyDelete