Tuesday, March 08, 2011

Márciusi whisky kóstoló - a személyzeti tudás hatalom...

A blog írója: Zoli
Zoli és az ír whiskey
Felszolgálóként  kollégámmal a Levivel minden hónapban egyszer a Kaledonia jóvoltából részt veszünk egy whiskys fejtágításon. Március természetesen a whisky terén az ír jegyében telt. Megkóstoltuk a Paddy, Powers, Connemara, Clontarf, Tullamore 10 éves és a Bushmills 10 éves italokat.

Az asztaltársaság egybehangzó véleménye szerint a Connemara lett a befutó, a Tullamore maradt sereghajtó - tetemes hátránnyal a mezőny után. 

Szeretek whisky kóstolóra járni, mert ez a nap jóformán sosem ér véget csak a kóstolóval. Azt még ki is kell rendesen értékelni. Így aztán mindig sikerül valami szimpatikus krimóban elfogyasztani egy két pohárka italt. Külön értékes, mert ez az egyetlen este a hónapban amikor igazoltan vagyok távol otthonról és ekkor van esélyem a barátokkal elfogyasztani pár italt. 

Ui: Zsuzsi (Brodwayben)  köszönjük a csodás kiszolgálást!

Megjegyzés (Szuzy a moderátor): való és igaz, hogy a fiúk jól szórakoztak. Most mondhatnám azt is hogy szem előtt tartjuk az alkalmazottak képzését és hogy mennyire fontos hogy tényleges tudással rendelkezzenek a whisky bár oszlopos emberei nálunk...Mindenesetre még sosem tiltakoztak, hogy miért is kell nekünk elmenni, meg hogy mennyire fölösleges...stb. Minden jó ha vége jó. Gyertek, és kérdezzétek ki a srácokat!

Egy kicsit a kóstolt whiskey sorról: 

Paddy: Az egyik legismertebb és legnépszerűbb ír whiskey. A Paddy név a cég egyik rendkívül sikeres utazó ügynökére, egy bizonyos Patrick Flaherty úrra utal. A relatíve alacsony lepárlóüstök és a maláta whiskey szokatlanul magas arányának köszönhetően a Paddy fantasztikusan lágy. Illat: friss, élénk, vidám. A diós-malátás, fűszeres aromáknak, az erdő üde illatának valamint nyomokban méz és vanília összhatásának pompás elegye Íz: könnyű, érett maláta, nyomokban édeskés olaj és fűszerek, a háttérben pedig újra előbukkannak a mézes, vaníliás, fás jegyek Utóíz: lassan halványuló édesség, malátás és fás aromák ingerlik a szájpadlást.

Powers: Az ír főváros Liberties nevű szórakozónegyedében, a Liffey folyót kísérő Thomas street egyik épületében 1791-ben kezdte meg működését a James Power által alapított John's Lane Distillery, amely néhány évvel később a céget felvirágoztató – és ezért még lovaggá is ütött – fiúörökös után kapta a John Power & Sons, vagy röviden a Powers nevet. 1791-ben kezdte gyártani ezt a minden ízében ír whiskey-t Dublinban a Power család. A jellegzetes arany címke és rajta a három fehér fecske a minőség garanciája azóta, hogy a lepárló a legelsők között kezdte saját maga palackozni a whiskey-jét.

Connemara: A Cooley lepárló a legtöbb ír whiskeytől eltérő módon nem háromszor, hanem kétszer párolja le italait, így karakteresebb, gazdagabb és egyedibb whiskeyt állít elő. A tőzegelt árpából készülő Connemara a környék klímájának hatására mégis magán viseli az ír whiskeyk jellegzetes simaságát, édességét. A tőzeges és édes jegyek keveredése egyedi karaktert biztosít a Connemara single malt whiskeynek.

Clontarf: Az Írország déli részén, Cork megyében található Midleton lepárló a whiskeyk legszélesebb palettáját gyártja. Clontarf Dublin egyik külvárosa, ahol az 1014-es híres ütközet zajlott Boru kelta király és a vikingek között, természetesen az előbbiek győzelmével. A Clontarf Single Malt az aktív szenes szűrési technológia miatt különösen lágy whiskey.
 
Tullamore 10 évesTullamore Dew-t először 1829-ben párolták egy Offaly nevű eldugott kis ír faluban. A 3x-os lepárlással készült és 10 évig tölgyfa hordóban pihent párlat különlegesen bársonyos ízű, citrusos nedű. Nevét egy korai lepárlómestertől (Daniel E. Williams – DEW) kapta, bár ez egy szójáték is egyben, mert az angol 'dew' szó jelentése 'harmat', így a termék neve szó szerint: 'Hegyi Harmat'.
Bushmills 10 éves

A személyzeti whisky kóstolókat tartja: Kovács Dávid 
Kovács Dávid - a whiskyk mestere itt Magyarországon. David Kovacs - Whisky-freak...whisky fanatic...whisky blogger, Kovacs Ur (that's Hungarian for Mr. Kovacs) started to work with whiskies when in 1998, out of sheer luck he got a job working as a whisky Brand Manager. Working on that brand (he's mum about which one it was), the world of whiskies in general so thoroughly impressed him (or perhaps was he seduced?) that he applied for a job at a major whisky producer.

További info Dávidról: ScotchLovers.com

1 comment: